Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum ai grijă de sănătatea inimii tale?

Bolile care afectează aparatul circulator, numite și boli cardiovasculare, reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, însă din fericire majoritatea factorilor de risc pot fi controlați. Alimentația, activitatea fizică și alte elemente ale stilului de viață au un impact semnificativ asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge. Citește în continuare și află ce poți face pentru a te asigura că inima ta se menține sănătoasă.

Cunoaște-ți istoricul familial!

Moștenirea genetică joacă un rol important în stabilirea riscului tău cardiovascular. Dacă cineva din familia ta a suferit prematur de o boală cardiovasculară sau s-a confruntat recurent cu un nivel de colesterol LDL mărit, oferă-i medicului tău toate aceste informații pentru a putea face o evaluare cât mai bună a factorilor genetici implicați.

Renunță la fumat!

Fumatul este unul din factorii determinanți ai bolilor cardiovasculare, crescând riscul cardiovascular de 2-3 ori comparativ cu persoanele nefumătoare. Renunțarea la fumat poate schimba categoria de risc cardiovascular în care te afli chiar fără a fi nevoie să iei medicamente. Discută cu medicul tău despre modalitățile pe care le ai la dispoziție pentru a renunța la acest obicei.

Adoptă o dietă echilibrată!

Obiceiurile alimentare au o influență semnificativă asupra sănătății inimii tale prin efectul pe care îl au asupra nivelului colesterolului, glicemiei, tensiunii arteriale și greutății corporale. Încearcă să incluzi în dieta ta alimente cât mai bogate în nutrienți (de exemplu fructe, legume, cereale integrale, pește) și evită pe cât posibil alimentele procesate cu un conținut crescut de zahăr și grăsimi (de exemplu dulciuri și alimente de tip fast-food). Limitează consumul de sare la maxim o linguriță de sare pe zi, iar consumul de alcool la maxim 100 g pe săptămână (de exemplu un pahar mediu de vin 12% conține 16,8 g de alcool).

Combate sedentarismul!

Activitatea fizică îți îmbunătățește nu numai sănătatea cardiovasculară, ci starea de sănătate a întregului organism. Practicarea regulată a exercițiilor fizice de intensitate moderată până la viguroasă conduce la scăderea mortalității de orice cauză, a mortalității și morbidității cardiovasculare, precum și la scăderea incidenței diabetului zaharat de tip 2. Societatea Europeană de Cardiologie recomandă ca adulții de toate vârstele să practice în fiecare săptămână cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75-150 de minute de activitate fizică intensă. În cazul în care nu poți atinge această ținte din motive obiective, încearcă să fii cât de activ îți permite starea de sănătate și efectuează chiar și activitate fizică ușoară în timpul zilei.

În concluzie, moștenirea genetică și stilul de viață influențează riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară. Încearcă să adopți obiceiuri cât mai echilibrate și discută cu medicul tău despre cele mai bune modalități prin care poți gestiona factorii de risc cardiovascular, asigurându-te astfel că ai grijă de sănătatea inimii tale.